Ashtangayoga

Det är en härlig känsla att vara i ett tyst rum med yogisar, det enda som hörs är andetag.

AshtangayogaUjjayiandningen som den kallas, är specifik för Ashtanga Yoga och hörs i hela rummet. Rummet värms upp ju fler elever som rör sig i alla olika rörelser (asanas). Kropparna renas av bland annat  inre kroppslås (bandhas) som dessutom är en hjälp att göra rörelserna tryggt och metodiskt. Blicken fästs på olika punkter (drishtis) vilket gör det lättare att fånga upp alla sinnena och sedan rikta dom inåt.

Vi får möjlighet att upptäcka våra kroppar och sinnet inifrån. Så som vi använder sinnet till vardags för att uppleva och inspireras av allt runt omkring oss, gör vi nu samma fast denna gång blir det en inre upptäcksresa. När vi står där på mattan kommer vi uppleva både med- och motgångar. Precis så som vi gör i livet. Skillnaden är att här får vi tillfälle att iaktta hur vi reagerar. I vanliga livet kan vi fly men får vi en motgång på yogamattan är det bara att börja bearbeta den. ”Gräv där du står” enkelt uttryckt. Vi känner var vår styrka sitter och lär oss att bli mer medvetna om de områden som “slumrat” till. Vi gör allt metodiskt i sekvenser (vinyasas) och går inte vidare innan vi är redo. Vi lär oss steg för steg i vår egen takt.

Man kan se på sin kropp och sinne lite som en tråd som trasslat ihop sig. Om man börjar dra och slita i den så blir trasslet bara hårdare och svårare att knyta upp. Men om man tar ett steg åt sidan, ser det utifrån och får ett nytt perspektiv, tar ett djup andetag och sen ger sig på det lite långsammare, brukar det gå snabbare och lättare. Att vara lite snäll mot själv.

There are no quick fixes that last, vi behöver för en gång skulle inte ha bråttom eller stressa. Vi har ju hela livet på oss. Och precis som livet ibland tar tvära kast så gör även våra kroppar och sinnen det, vi är lite olika varje dag. Varje gång vi yogar möter vi oss själva på mattan och får möjlighet att se vad vi behöver bearbeta just idag. Ett verktyg som kan förändra vårt sätt att se på livet…

Ashtanga Vinyasa Yogan består av samma sekvenser – suryanamaskara A & B, stående rörelser, 6 olika serier och lugnande avslutning. Vi delar upp Ashtanga Vinyasa Yogans filosofi så som grenar på ett träd, ashtao = 8, anga = delar/grenar, vinyasa = steg för steg  och yoga = förening. Det kan se lite asketiskt ut men tittar närmare på alla delar så är mycket självklarheter, något vi alla lärt oss men lätt glömmer när den stressiga vardagen kommer.

• Yama (självbehärskning)
• Niyama (disciplin)
• Asana (kroppsställningar)
• Pranayama (kontroll av andningen, andningsövningar)
• Pratyahara (dra sinnena inåt)
• Dharana (koncentration)
• Dhyana (meditation)
• Samadhi (djupgående meditation
)

%d bloggare gillar detta: